De voordelen van elektrische sfeerhaarden


Elektrische sfeerhaarden zijn handige oplossingen waarmee je meer sfeer en zelfs warmte in huis kunt creëren. Als je op zoek gaat naar een sfeerhaard kom je ook tot de ontdekking dat je enorm veel keuze hebt. Er zijn heel veel verschillende modellen in ook uiteenlopende prijsklassen verkrijgbaar. Wij kunnen ons dan heel goed voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, maar de expert waar je de haard wilt kopen kan je alles vertellen over welke kachels de beste keuze zijn. Afgestemd op je wensen en je interieur. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van de elektrische haarden? In onze blog zetten we ze op een rijtje.

Energiezuinige oplossing om te verwarmen

De voornaamste reden om voor elektrische sfeerhaarden te kiezen, is dat de oplossingen energiezuinig zijn. Het klopt dat elektrische sfeerhaarden stroom verbruiken, maar het verbruik is minimaal. Een elektrische sfeerhaard kost gemiddeld € 0,40 per uur. Dat is veel goedkoper dan bijvoorbeeld de kachel opdraaien om het aangenaam warm te hebben. En je geniet ook nog eens van een mooie simulatie van knetterend vuur. Wees je ervan bewust dat de oplossing geen radiator kan vervangen, want een sfeerhaard op elektra kan alleen de directe omgeving verwarmen.

Elektrische sfeerhaarden hebben geen afvoer nodig

Omdat een elektrische kachel niet echt brandt, komen er ook geen schadelijke stoffen vrij en is er geen rookontwikkeling. Met als groot voordeel dat je geen afvoer nodig hebt. Kachels met een afvoer zijn lastiger om te plaatsen, omdat het afvoerkanaal altijd op een vaste plek in huis zit. En het aanleggen van een afvoerkanaal is een zeer arbeidsintensieve en dus ook prijzige klus die ook niet altijd uit te voeren is. Waarom zou je al die ellende op de hals halen als je hetzelfde effect kunt bereiken met een elektrische sfeerhaard?

Niet van echt vuur te onderscheiden

Leuk en aardig denk je nu, maar nepvuur kan niet op tegen echt vuur. Normaliter zijn we het daarmee eens, maar tegenwoordig is het gesimuleerde vuur van elektrische sfeerhaarden niet te onderscheiden van echt vuur. De kleur, de bewegingen van de vlammen en zelfs het geluid zijn levensecht. Terwijl de kachel dus ook warmte kan produceren. Uiteraard is het afhankelijk van het model dat je kiest hoe echt het vuur eruit ziet en aanvoelt. Daar zit namelijk wel per haard verschil in.

Gebruiksgemak van elektrische sfeerhaarden

Elektrische sfeerhaarden zijn ook ontzettend gebruiksvriendelijk. Echte haarden moet je aansteken en je moet met aanmaakblokjes en blokjes hout in de weer om van een lekker warm vuurtje te kunnen genieten, maar een elektrische sfeerhaard zet je gewoon aan met een druk op de knop. En die knop zit ook nog eens op een afstandsbediening. Dus je hoeft niet eens vanuit je luie stoel op te staan! Bij sommige modellen kun je ook de kleur van het vuur, de vorm van de vlammen en zelfs de temperatuur regelen. Uiteraard zijn de mogelijkheden die je hebt wel afhankelijk van het model dat je kiest. Houd er ook rekening mee dat modellen met meer functies ook iets duurder zijn.

Op zoek naar iets anders? Bekijk dan ook eens Cinewalls.